Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter
The Bredalsholmen Shipyard and Preservation Center

Dokkskipet er ved siden av maskinhuset det eldste elementet på det teknisk-industrielle kulturminnet Bredalsholmen. Dokkskipet ble bygget i 1876, ombygget i 1928, forlenget i 1956 og fikk skiftet ut dårlige stålplater i 1962.

 
Dokkskipet slik det ligger i dag -i bunnen av dokka. Til høyre sees ballaststein fra skipets indre.  

Betegnelsen dokkskip henspeiler på formen. Dokkskipet likner et klinket skipsskrog og er fylt med ballaststein. Da skipet fungerte som dokkport var det plassert i spor på begge sider av dokkåpningen og det var vanntrykket som holdt det i posisjon. Dokkskipet ble pensjonert i 1993 etter at undersøkelser ved Westamarin viste at skipet var i for dårlig forfatning til å kunne repareres. Ståltykkelsen var enkelte steder under 1 mm! Dokkskipet ble derfor erstattet av en ny dokkport og er i dag plassert i bunnen av dokka.

 
Dokkskipet under tauing til nabobedriften Westamarin i 1993.  

Det er betydelige utfordringer knyttet til bevaringen av dokkskipet. Dets nåværende plassering i dokka er lite gunstig, da det fylles med saltvann hver gang det dokkes. Skipets hulrom tømmes ikke når dokka tørrlegges og blir stående med sjøvann. Skipet bør sannsynligvis løftes på land om det skal kunne bevares på lang sikt.

 

 
Dokkskipet i funksjon som dokkport ved Bredalsholmen en gang før fjerningen i 1993.


Del denne siden:

Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn

Adresse:

Bredalsholmen
N-4623 Kristiansand

Kontakt:

Tlf: 38 60 10 50
E-post: post@bredalsholmen.no

Åpningstid:

Man-Fre:08.00-15.00
Avtal tidspunkt for besøk!
Personvern
Innhold © Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter. Webdesign ©2013-2021 av Web Norge