Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p MySpace


Brandbu ble bygget i seksjoner i 1907 ved Drammen Jernstøberi og mek. verksted. Delene ble fraktet til Randsfjorden, hvor skipet ble satt sammen. I 1920 ble den opprinnelige 10 HK dampmaskinen byttet ut med en ensylindret Avance 25 råoljemotor. Brandbu gikk i fraktfart på Randsfjorden inntil 1946, da skipet ble lagt i opplag. To år senere sank det på grunt vann. Etter å ha ligget delvis under vann i 31 år ble Brandbu kjøpt av Roar Sundt i 1979 og satt i stand.

Sundt rekonstruerte styrehus og rigg utfra eldre fotografier og restene som stod igjen om bord. Motoren ble startet jevnlig i flere år. Lekkasjer ble tettet og overflatebehandling ble utført både innvendig og utvendig. For å sikre fortsatt drift av veteranskipet overtok Randsfjordmuseene Brandbu i 2013. Samme året fikk Bredalsholmen i oppdrag fra Riksantikvaren å besiktige og tilstandsvurdere Brandbu.

 Brandbu. Bilder fra Tangen og Åskollen historielag 5 Brandbu. Bilder fra Tangen og Åskollen historielag 7 
 M/S Brandbu 1979. Foto Roar Sundt  M/S Brandbu 2002. Foto Knut Erik Hagen

 

Det er knapt gjort endringer eller noen form for moderne reparasjoner med sveising på skroget etter at skipet ble bygget. Av den grunn er skroget nesten unikt, og verneverdien er høy. I 2015 har Bredalsholmen laget ny maskincasing og montert nye bunnstokker og hudplater. Hudplater er også blitt skiftet i 2016.


Webløsning ©2013 av Web Norge basert på Joomla 2.5