Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p MySpace


Fra fyrforsyningsskip til verneobjekt
M/S Oksøy ble bygget i 1962 hos Brdr. Lothe, Haugesund, som forsyningsskip for Kystverket. Skipet ble benyttet til vedlikehold av fyr, lykter og merker langs kysten, og var registrert som tankskip med parafin og gass om bord til de mange lyktene langs leia. Rasjonalisering og ombygging av fyrlyktene til solcelle- og batteridrift gjorde etter hvert M/S Oksøy overflødig, og den ble tatt ut av drift høsten 1996.

Da Riksantikvaren ønsket å ta vare på et representativt utvalg av fartøyer med betydning for den norske sjøfarten, ble det foreslått å gi skipet vernestatus og å bevare det i original, operativ stand. M/S Oksøy ble gitt som gave til Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter fra Fiskeridepartementet august 1997, og fikk "Gamle" føyet til navnet sitt. Det er første gang et skip har fått status som verneverdig mens det stadig er i original, komplett og operativ stand.

Det ble gjort svært små endringer på M/S Oksøy under dets operative år. Autensiteten i forhold til byggetidspunktet for fartøyet var derfor stor. Dette var avgjørende i forhold til Riksantikvarens avgjørelse om å gi M/S Oksøy vernestatus i 1996.

Utleie
Firma, institusjoner, organisasjoner og andre kan leie M/S Gamle Oksøy til egne arrangement. Fartøyet er velegnet til tematurer, kurs, seminar m.m. over en eller flere dager. Deltakerne kan bo om bord, eller ved ett av de mange kulturhistoriske overnattingsstedene langs kysten. Med lugarplass til 12 passasjerer har M/S Gamle Oksøy vist seg velegnet som baseskip under tokt og ekspedisjoner av lengre varighet. Fartøyet har også vist seg å være hensiktsmessig som sekretariatsskip under maritime stevner og festivaler. Selv om Bredalsholmen i Kristiansand er hjemmehavn for fartøyet er det ingen ting i veien for å bruke M/S Gamle Oksøy i andre landsdeler.

M/S Gamle Oksøy - spesifikasjoner

Byggeår 1962
Lengde 41,42 m
Bredde 7,42 m
Tonnasje 330 BT
Hovedmaskin: Bergen diesel 495 HK· Maks. fart 11 knop
Fartsområde 5 - liten kystfart
Sertifikat for 60 passasjerer (dagstur)
Lugarer (11 stk), messe, bysse, toaletter og bad 


Webløsning ©2013 av Web Norge basert på Joomla 2.5